27.9.08

設計三聚氰安



設計,最緊要有 concept!冇 concept 再靚都假!最最最緊要係,冇 concept 根本好難 sell,sell 唔到個客,等於垃圾,毫無價值。

Brief,要跟,要服從,不可質疑,嚴禁挑戰。客戶已簽收的 brief 是「至高法律文件」,等同聖旨,是不會有誤有瑕疵的。Brief 要求乜就乜:Dynamic 加 dynamic、穩建而帶有激情、國際化之如要有本土特式、要表達品牌的輻射性(?!)、要單看標誌就 get 到晒成個 story(唔見腸唔算係公仔)、要獨特(最好人類歷史上從未見過)、中文唔可以太大或過少(過大太 local,過細政治唔正確)... ... 不過!不過!唔駛太驚,因為大家都明白一個設計好難包含晒所有嘢,但記住,就算未能滿足晒所有人(但至少都要滿足大部份人),個設計都要做到「無可指責」。「無可指責」,唔係完美嗰種「無得彈」,而係中中庸庸OOKK穩穩陣陣嗰隻「無乜嘢可以彈」。

遇着大腦便秘,腦海一片空白,惗唔到 concept,就要用方法嘞。首先,當然係要深入了解個 brief,解讀每一字每一詞,揣摩客戶的心意。之後,我通常會去書局揭書。揭書,要有目的,千萬不要萬無目標,惗住個 brief,揭呀揭,一見到啱駛 visual 就 mark 低佢。若有必要,就買番公司「參考」。(記住:去書局而冇買書,等於冇去過或未盡力,難以交差)

到書局揭書買書都惗唔到 concept,可以出絕招。

做 logo,枱放幾本《Logo Lounge》,邊揭邊睇邊 sketch,有啱駛 visual 就 mark 低佢,有 reference 個設計就「有根有據」,sell 都易 sell 啲。

做書,就要參考《Layout 大全》或《一萬種 Editorial Design》或《Magazine Design Annual》之類的書,邊揭邊睇邊 sketch,有啱駛 style 或 grid system 就 mark 低佢,務求搵到合適的「look & feel」,有 reference 個 layout 就「有根有據」,sell 都易 sell 啲。

做海報,就參考吓啲大師作品或《1000000 Type treatment》,睇吓人哋點處理啲文字圖像,唔係叫你抄,但睇到有啱駛嘅 visual treatment 就 mark 低佢,present 嘅時候攞出嚟 side by side 一齊睇,咁個 design 先至夠實淨!sell 都易 sell 啲。

做 web,就梗係睇《1001 Coolest Websites》啦,睇吓啲「look & feel」同個 trend,唔係叫你跟 trend 唔用腦,但睇到有啱駛嘅 effect 就 mark 低佢,轉一轉改一改,捉住個神髓,咪得囉!咪易 sell 囉!

得閒就買多啲《設計年鑑》、《十萬個咭片設計》、《經典色版大全》、《大中華企業標誌概覽》、《Graphic Design Cookbook》、《花紋圖案全集(連CD-ROM)》、《Creative Review》、《Design Week》等等放喺公司,包保對惗 concept idea 有莫大裨益!

我一直到係咁做設計,只要一坐低,邊揭邊 sketch,一陣間我就可以 sketch 出一大堆 ideas!唔係誇張,二三百個閒閒地!


蛋白質唔夠,有三聚氰安,就可以「過骨」。
料子唔夠,有「抄考書」,亦得。得咗。

8 Comments:

At 27/9/08 11:40 pm, Blogger 學子 said...

特別鳴謝:大王前輩的精彩身教。

 
At 28/9/08 10:23 am, Blogger 塞米一條揚陸轟炸機 said...

忽然諗起,自己曾幾有D佩服過一D做媒體的designer,一開電腦就可以砌一堆layout......連書都唔洗揭。

據說,因為他們看得切雞書多,D layout上晒腦入晒骨,好似背書咁書到用時就背到一堆出黎。所以他們是很有效率(ie:快)的。

當然,又的確真係有其好處架,至少對我呢種二打六來說,所以我都該好好拿起學子提及呢幾(十)本書咪下......幫自己補下D蛋白質 XD

 
At 29/9/08 12:37 am, Blogger 學子 said...

蛋白質欠少許好閒,生腎石痾唔出就... ...

有啲嘢,寧缺莫濫囉。

 
At 29/9/08 12:29 pm, Blogger 大6果/觀鳥家 said...

台上一分鐘,台下十年功。
我都係唔揭書的一份子。

 
At 29/9/08 11:16 pm, Blogger 學子 said...

100%真奶?!好高成本啫?!?!

 
At 30/9/08 2:49 am, Blogger 黑人 said...

慚愧,睇黎我係摻蛋白添加劑的奶農之一

關於揭書,我又不太同意學子的見解,我相信先抄後原創,何時是influenced by,何時是tribute to,甚麼時候是赤裸的copycat,不是咁易分清楚

有時間的話寫返篇先。

 
At 30/9/08 11:41 am, Blogger ablogaday said...

唔知我咁瘦(人同荷包都係)係咪因為無乜飲呢類有添加既營養飲品呢?唉!攝取多D蛋白就可以肥D靚仔D,定係生腎石好D呢...

 
At 1/10/08 11:17 pm, Blogger 學子 said...

在「日光之下無新事」與「每個人都係 unique」中找平衡,我通常選擇「老老實實」「錯就錯」「撞咗先嚟避」同「盡量扮少啲嘢」。(係盡量,well... 好難零扮嘢)

同寫嘢一樣,無理由「邊寫邊睇書」。書,其他人的文章,平時睇就夠。「邊寫邊睇書」好難好難避免抄。

係,抄襲與否,實在審死官。若要交代,對象只有一個–––自己。(今時今日,重講忠誠,實在老套,哈哈哈~~~)

 

Post a Comment

<< Home