7.10.08

最佳推動藝術良方

康港地,任你如何推廣藝術提倡創意,推來推去,搞呢搞路,都好似難有起色。市民時時分分秒秒為口奔馳,莫講話搞藝術玩雅興,就算連愛都少造(據乜乜物物調查顯示)。縱使三餐無憂,康港人多只會再追求更高層次之味覺體驗,甚麼阿鬚、肥滔、肥媽、周蔥師父、菜欄+美女變成家傳戶曉的人物,識飲識食變成唯一「修養」,講飲講食變成「全民共同嗜好」。不過「飽暖思淫慾」應該仍廣受市民大眾擁護兼承繼,否則《掌門淫》怎會長做長有越玩越似夜總會。

話雖如此,正所謂世事無絕對,學子經一輪觀察,先發覺形勢有D好轉。不知大家有否察覺到,每逢週未假日,不論室內外、大型商場或郊野海灘,但凡有小家庭出沒,都有「家庭業餘拍友」出現。他們拍攝的對象不外乎是他們的囝囝囡囡,和他們的囝囝囡囡,偶然,老婆也會入鏡。器材,都十分「中產」,鮮有普通低檔傻瓜機。千萬像數碼單鏡反光機,加幾吋粗原廠掛頸相機帶,加外形專業相機袋,甚至腳架,單睇「架生」(唔睇出品),相當「專業」。據了解,這類「家庭業餘拍友」多「忽然藝術」。「老婆,囝囝就快出世,不如出旺角睇吓相機咯。」為了迎接新生命,記錄成長寶貴的每一刻,忽然,想起... ... 攝影藝術。(對上一次想起及對攝影有所要求,應該算是婚紗照了。)

「老公,囡囡都歲幾啦,要幫佢報名樓下會所個『創意繪畫親子班』嘞。」多數土生土長港人,小學六年級上完最後一課美勞堂後,大多就此與美術手工藝絕緣。因為認識不多,所以對藝術敬而遠之(除非,與錢有關)。但奇怪,一有下一代,再俗氣的父母都似要贖罪似的,慷慨地花真金白銀為子女鋪建藝術之路。琴、棋、書、畫、詩、詞、歌、賦、舞、樂、戲... ... 總之,自己唔識,都想個仔/女識。甘冒兩代文化隔膜之危,為下一代推廣藝術,不遺餘力。

生育,原來是推動本地藝術的良方,難怪曾凸手之前叫人生三件啦。



(不過,當然,仔女將來 萬一 真係 咁唔好彩 想以藝術為事業,就另作別論啦!)

6 Comments:

At 8/10/08 12:31 pm, Blogger 大6果/觀鳥家 said...

香港同胞只視所有藝術相關興趣為踏腳石。你試下個仔大學話讀藝術,實行畀佢老豆屌屎忽。

 
At 8/10/08 2:24 pm, Blogger 黑人 said...

如果香港人鍾意講錢,咁咪發展可以換成錢的藝術事業先囉

村上隆都講過藝術家應該搵大錢不應挨窮,反而係大多數創作人有個窮風流情意結

「潮爆中國」都有提過內地藝術都要靠地產商贊助

可能要靠一班唔識藝術,但有權有錢的人,按摩佢地的ego,等佢地幫忙推動藝術發展

 
At 8/10/08 6:39 pm, Blogger ablogaday said...

"Making money is art, and working is art and good business is the best art." ~ Andy Warhol

響資本主義既制度下,總之乜都要quantify成資本先有得傾、要同錢拉上關係就有得做有得諗。淨係話個logo有幾靚無人會理,講得出個logo(無論幾醜)點可以幫我賺多D錢先覺得洗個九百萬值。

想推動藝術同設計?先要design好個business model... 不論大家同唔同意、會唔會太功利、會唔會將藝術同設計既「崇高」地位扁低左、藝術家同設計師響班生意佬面前會唔會太狗... 總之有人做緊...

 
At 9/10/08 2:24 pm, Blogger 學子 said...

若講到「藝術可以搵錢」,相信大家都能舉出很多事例支持。但對於「搵錢要快要多」嘅社會,未免要再具體再「商業先決」啲至得。

其實「搵錢藝術」「搵錢設計」早已存在甚至頗為普及,但有時普及還普及,有經濟效益還有經濟效益,大眾有否真真正正被教育,懂欣賞,離低俗,最後變得冇咁市儈,又好似係另一回事。

嬰兒要聽莫札特,幾歲要學琴,長大後成八級高手,卻可以對音樂無甚興趣(K歌除外)。成家立室後,生仔,「循例」要聽番莫札特,要個仔學琴... ... 如此類推。

 
At 10/10/08 1:26 pm, Blogger 黑人 said...

ablogaday

我覺得無論係衝擊個建制,抑或跟住資本社會的規則來玩,都係一件好事

分別只係你站在磁力王還是X教授果邊嗟,大家都係推動緊同一件事

我無諗到藝術咁高層次,只係諗下點樣可以教d 人比較有效地使用設計服務,好多客製作一d 違反人類傳理常識的廣告,浪費金錢,對設計的形像亦有負面作用

 
At 10/10/08 4:54 pm, Blogger ablogaday said...

> 我覺得無論係衝擊個建制,抑或跟住資本社會的
>規則來玩,都係一件好事
>大家都係推動緊同一件事


贊成!無論係artists同designers,大家都諗住自己套武功(唔係,既然你講緊X-men,係super power至岩)係無敵既、使命係崇高既,所以無論個遊戲規則係點自己都會有用武之地(又講錯,應該係用超能力之地)既!響鼓勵百花齊放既後現代咁樣講咁樣諗就更之然無衰!

使命感越強,理想越高越遠大,就覺得自己應該做同埋可以做既野係多D;

將個層次諗番低D,落地D,就會識得響自己day-to-day既工作上面靜靜地起革命,唔駛下下大聲疾呼。

唔係要抬高邊個踩低邊個,根本可能兩樣人都須要,個industry先至會郁到。

 

Post a Comment

<< Home